IN MIJLOCUL NATURII

Zona doftaneana e incadrata de culmile Baiu spre apus si Bratocea-Grohotisu catre rasarit. In cei peste 500 de ani de cand apar in actele oficiale, cele peste 2000 de gospodarii impreuna cu tarlele si stanele batrane ale zonei au capatat savoare istorica, precum un vin bun care se lasa imbogatit sub urmele timpului.

Cadrul natural e dominat de paduri “nedomesticite”, pasuni alpine si plante rare in Valea Doftanei e colt de paradis. Aici, in regiunea cu cele mai multe zile insorite din an, temperatura medie anuala e de +10C. .

IN INIMA TRADITIILOR

Una dintre cele mai importante trei zone etnografice ale Prahovei, Valea Doftanei pastreaza inca spiritul vietii simple, unde casele taranesti din secolul al XIX-lea, portul popular si traditiile locale sunt inca departe de a fi doar obiecte de muzeu sau mituri populare.

Asa cum o ilustreaza si Nicolae Grigorescu, principala activitate a localnicilor, pastoritul, inca se pastreaza, zona fiind un loc de adunare a stanelor in drumul lor de transhumanta spre baltile Dunarii. Alaturi de pastorit, locuitorii inca se ocupa cu cresterea vitelor, prelucrarea lemnului, tesutul si brodatul. O plimbare prin Tesila sau Traisteni printre sateni si activitatile lor e o poarta spre trecutul traditional romanesc.

LOCALIZARE

Comuna Valea Doftanei este situata la intersectia D.J. 102 I Campina si Brasov cu D.J. 102 A, care prin cele doua componente : D.J.101 S Comarnic si Secaria si Valea Doftanei D.J. 101T Valea Doftanei- Bertea-Snic face legatura Intre Valea Doftanei si Valea Teleajenului . Transportul in comun se realizeaza de la statiile de domiciliu spre Campina cu autobuze, taxiuri, la Autogara si Gara Campina si la Gara Comarnic.

COLTURI DE RAI DIN IMPREJURIMI
Cheile Doftanei
Barajul Paltinu
Muntii Baiului
Muntii Grohotis
Baile Telega
Situl arheologic Traisteni
Cariera de calcar
Cheile Urlatelului
Muzee:
Colectia muzeala comuna Brebu
Castelul Iulia Hasdeu, Campina